Koppel mens en werk met ons MTO-talent model

Bij iScreen zijn we er trots op dat we ons MTO-talentmodel, dat vorig jaar ongelooflijk voortvarend is gelanceerd, in 2023 verder kunnen gaan introduceren bij grote, vooraanstaande organisaties. De nieuwe aanpak voor talent in organisaties - waarbij MTO staat voor Mens, Team en Organisatie - heeft na een vliegende start, waar het de beloften waar wist te maken, een indrukwekkend vervolg.

Traditionele methodieken en modellen worden in vraag gesteld

Duurzame inzetbaarheid, mobiliteit en vitaliteit zijn belangrijke vraagstukken: de meeste werkgevers proberen er invulling aan te geven. Maar de traditionele methodieken bieden onvoldoende ondersteuning. Functiebeschrijvingen zijn vaak niet representatief voor hoe werk echt wordt gedaan. Het zijn vaak verouderde en te lijvige documenten. Competentiemodellen kunnen zelden op veel draagvlak rekenen bij managers omdat die aanpak te methodisch en theoretisch aanvoelt. We zien in de praktijk dat sommige competenties altijd als essentieel worden bestempeld en andere vrijwel nooit worden gebruikt. Tenslotte is de taal waarin werk wordt beschreven vaak anders dan de taal waarmee talenten worden geduid. Er mist een systeem dat de twee samenbrengt. Dat helpt niet om duurzame inzetbaarheid en mobiliteit goed te organiseren.

iScreen heeft een taal ontwikkeld die talenten en functies analyseert met dezelfde logica. Zo kunnen we mens, team en organisatie op elkaar afstemmen met een eenvoudig en intuïtief online systeem. Werk herverdelen en talenten inzetten op passende taken wordt zo heel simpel en praktisch. Wij kijken vooral naar wat mensen kunnen en willen, terwijl veel methodieken (competentiemanagement, beoordelingssystemen, ontwikkelprogramma’s) kijken naar wat iemand nog niet goed kan en daar conclusies aan verbinden.

Wetenschappelijk robuust en tegelijk praktisch toepasbaar

Het MTO-talentmodel biedt een raamwerk om bepaalde uitdagingen simpel te verklaren en er oplossingen voor te zoeken. Denk aan uitdagingen als teamdynamiek, of het minder goed functioneren van medewerkers of stroeve mobiliteit op het werk. Managers begrijpen door het model direct waarom werknemers beter of minder functioneren en kunnen er uitstekend met hen over praten. Een van onze klanten zei nu duidelijker en vooral sneller te zien waar mensen het beste passen. “Dan kun je snel schakelen en is iedereen tevreden”.

Starten met het MTO-talentmodel, zonder dat alles moet veranderen

Statische en meer hiërarchische methodieken hebben hun beste tijd wel gehad, maar dat betekent niet dat alles direct anders moet. Je kunt prima je functiebeschrijvingen behouden: functies wijzigen niet, maar taken worden anders ingedeeld. Op het moment dat iemand wezenlijk iets anders gaat doen, moet je wel gaan kijken of die persoon nog dezelfde functie heeft. Meestal zal dat wel het geval zijn. Als iemand bijvoorbeeld een bepaalde taak grotendeels doorgeeft aan een collega en een andere taak iets meer naar zich toetrekt, dan is de functie nog niet veranderd.

Starten met het MTO-talentmodel betekent dus niet dat andere aspecten van je HR-beleid moeten worden vervangen. Mens, Team en Organisatie winnen bij een betere koppeling van talent aan werk. Iedereen kan daar nu mee beginnen!

Dat wil ik wel!

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy